Mindent a bárányhimlőért felelős vírusról

bárányhimlő elleni védőoltásVaricella zoster vírus, azaz a VZV – minden bizonnyal ezt a kifejezést kevesen ismerik, ellentétben a bárányhimlővel. Pedig a bárányhimlőért felelős vírus okozza a legtöbb bejelentett fertőzést Magyarországon. A bárányhimlő vírusa könnyedén terjed a fertőzött emberről a fogékonyra, azaz olyanra, aki még nem esett át a himlő eme fajtáján vagy  nem oltott. A bárányhimlő terjedése légúti váladékokkal történik, azaz köhögésen vagy tüsszögésen keresztül, netán a bárányhimlős beteggel való közvetlen érintkezés által. Aki átesett a betegségen, életre szóló védettséget kap a bárányhimlővel szemben, bár a gerincvelő melletti idegdúcokban megbújva a szervezetben marad a betegség, emiatt alakulhat ki a felnőtt- vagy időskorban az övsömör.

Felnőttkori bárányhimlő tünetei

A felnőttkori bárányhimlő általában súlyosabb és veszélyesebb lefolyású, mint a gyermekkori, ám az emberek nagy része még az óvodáskor végéig elkapja a betegséget. A lázzal, gyengeséggel és persze égő, viszkető piros kiütésekkel járó baj komoly kihívást jelent a betegnek és a szülőknek egyaránt.

Miért védekezzen bárányhimlő elleni oltással?

A lázcsillapító, a tisztán tartott ruha és a rövidre vágott köröm (hogy ne kaparhassa el a kiütéseket) segít a bárányhimlő kezelésében, de a legjobb megoldás a bárányhimlő elleni védőoltás beadása. Még az előtt érdemes beoltatni a gyermeket, hogy közösségbe kerülne, ahol elkaphatná a betegséget.

Bővebb információ: http://www.baranyhimlo.hu

OEK Módszertani Levele a 2016. évi Védőoltásokról, Epinfo 23. évf. 1. kszám. 2016 február 15.
https://www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/456562/Green_Book_Chapter_34_v3_0.pdf utolsó felkeresés: 2016. 04. 30.
Centers for Disease Control and Prevention. Epidemiology and Prevention of Vaccine-Preventable Diseases. Hamborsky J, Kroger A, Wolfe S, eds. 13th ed. Washington D.C. Public Health Foundation, 2015.
European Centre for Disease Prevention and Control. Varicella vaccination in the European Union. Stockholm: ECDC; 2015.

Ez a cikk a GlaxoSmithKline Kft. közreműködésével jött létre.

HU/VAR/0011/16a
Az anyag lezárásának dátuma: 2016.05.12.
OGYÉI engedély száma: OGYÉI/30835-4/2016

Értékeld ezt a bejegyzést!