Pro forma számla, díjbekérő vagy előleg számla

Melyiket mikor válasszuk? Ebben próbálunk meg segítséget nyújtani, hogy számlakiállítás során egyértelműen el tudjuk dönteni, hogy díjbekérő, előleg vagy pro forma számla a helyes választás.

Proforma számla vagy díjbekérő?

Ha a Google-ben rákeresünk a pro forma számla kifejezésre, akkor érdekes módon kevesebb találatot kapunk, mintha a díjbekérő szóra keresnénk, holott a proforma számla elnevezés sokkal népszerűbb a mai napig, mint a díjbekérő.

Miért érdekes ez? Mivel a díjbekérő és a pro forma számla egy és ugyan azt jelenti.

Pro forma számlát, azaz díjbekérőt akkor érdemes kiállítanunk, ha szeretnénk minimalizálni a kintlévőségeinket és az ÁFA-tartozás kockázatát. Ugyanis egy pro forma számla kiállításakor nem keletkezik ÁFA fizetési kötelezettségünk. Így amennyiben a partnerünk nem fizeti ki időben a bekért összeget, akkor nem kell ÁFÁ-t fizetnünk.

Természetesen az sem mindegy, hogy NAV adatszolgáltatáskor mit küldünk be. Számos hasznos információt, például, hogy mikor kell egy díjbekérőt és az abból kiállított számlát mikor kell a NAV Online Számla rendszerébe beküldenünk, olvashatunk ide kattintva!

Mire jó az előleg számla?

Az előleg számla mögött, hiába a “számla” elnevezés nincs még teljesítés. Igazából az előleg számla, mint olyan a 2004. májusában életbe lépő jogszabályi változások miatt már megszűnt.

Ugyanakkor a köznyelv a mai napig használja – holott már egy teljesen “normális” számláról beszélünk – és számlázó programokból ki lehet állítani bizonyos feltételeknek megfelelve.

Mik ezek a feltételek és milyen NAV adatszolgáltatási kötelezettségek vonatkoznak egy előleg számlára, arról ide kattintva olvashatunk!